Thursday 30 November 2006

Cream Caramel Recipe

This is actually my favourite puding and very easy in making. So, kat sini i nak sharela resepi kegemaran i nih....rasa dia bolehlah tahan...begitu jugak dgn rupa dia. sebab kawan-kawan Otai puji sedap!!! Cara-caranya -

Senang je..

A.First Sedia kan tempat dia, talam bulat or 4 segi.

B.Lepas tu sedia kan caramel dia.
Gula 3/4 cawan - masukkan dalam periuk.
Pasukkan air 2sudu besar.
Letak periuk atas stove - api sederhana.
Kacau the gula until jadi caramel.
Process nak jadi caramel
- mula2 gula kan cair.
- lepas tu gula akan kering air,jadi kasar2 sikit. make sure dont add water
pulak.
- keep on kacau..until dia cair balik & come out color yellowish. Tutup api
when the color turn perang. Make sure jangan sampai hangus.
Tuangkan the caramel ke dalam bekas talam tadi. Spread the caramel sampai
tutup whole inner surface of the talam. It will turn keras inside there.
Dont worry..

C. Then the Cream..
1. Susu pekat manis 1 tin (tin tinggi)
2. Air satu tin susu tu.
3. Telur 5 or 6 biji (if kecil) - buang pusat dia yang pekat to cos it
smells.
4. Roti gardenia - Buang kerak dia - 5 pieces.
5. Esence Vanila 1 sudu teh.
All the above blend sekali until halus. Tuang the cream keatas caramel tadi.

Kukus for 30-40 min. Check masak ke tak by cucuk dengan lidi & tak melekat.
Make sure masa kukus air tak jatuh atas caramel.

Selamat mencubaa..

2 comments:

myzarina said...

dulu pernah try sekali cream caramel, rupa cantik giler tp gula dia terhangus...pahit nak mamposss...tak blh mkn langsong...

Syiera said...

Laaa....ok, lepas ni, cuba resipi ni plak...mesti menjadik punya..trust me.