Wednesday, 8 November 2017

Sapporo - Day 6 & 7


Salam to all my dear friends and family.

Sorry for the long delay..agak kebizian sket lately.  Sekarang macam ada sikit masa terluang, must as well I write something for this Sapporo trip.  Tak banyak dah pun..sikit ajer lagi.

Ya Allah...dah nak balik dah ke?? Alaaa..cepatnya masa berlalu..:(  Tak puas rasanya bercuti kat Sapporo.  Sapporo ni cantik..tenang..tak sesak.. Rasa macam boleh je duduk sini lelama..hehehe.  Well, rasa macam ada lagi souvenir tak beli lagi ni.  Not only souvenir, some of personal things yang patut kita beli for ourself kan.  Consider macam reward kita la..shopping untuk diri sendiri..beli something yang kita boleh pakai..boleh guna untuk kita and close family.  


Memandang kami dah nak balik dah esoknya...hari ni memang ALL OUT la shopping sampai tak menang tangan semuanya.  Lepas breakfast, kami ke Hokkaido University.  Sebab nak beli T-shirt.  Ramai-ramai beli T-shirt kat sana sebagai kenangan.  Harga..boleh tahan jugakla mahalnya.  Beli jugakla..sebab tak tahu bila lagi nak datang sini..beli aje. Tak rugi pun..beli untuk diri sendiri..kegunaan sendiri jugak..mahal pun tak pe..puas hati..:)


Kami ingat hari Sabtu tutup.  Rupanya bukak..emmm elok sangatla kan boleh kami memborong kat sini :)



View depan HU.


Kat sana, depa letak merata basikal camni.  Tak kalut pun nak kunci ke apa ke.  Letak aje situ, insyaAllah tak hilang.  Memang tak hilang..jangan la risau.


Cantik-cantik  basikal kat sana...macam-macam brand ada.  Brand yang tak pernah dengar pun ada. Kat sana..tak kira penyapu sampah atau CEO syarikat, naik basikal ke tempat kerja dah biasa for them.  Pakai baju suit segak-segak naik basikal..tak kisah pun. Tapi kat Msia tak sesuaila kot...sebab tak ada laluan untuk basikal..mati katak plak tak pasal-pasal..:D


Dari HU, kami set GPS ke Mitsui Outlet Park...tak faham betulla..kenapa la suka nau bawa jalan masuk toll ni.  Mahal tau toll kat sini..:(  Takpe lalu ajerla..dari kami jauh memusing tak tentu hala...ikut ajela gps ni..janji kami selamat sampai tempat yang kami nk tuju.


Lepas dah selesai kt HU ni, kami ke Mitsui Outlet Park. Mitsui ni merupakan pusat membeli belah barangan berjenama yang terbesar di Hokkaido. Jepun ni syurga dunia untuk yang kaki shopping.  Kat Jepun semuanya ada!! Bila dah datang sini sila kawal diri sendiri sebelum pokai..:):D. 


Banyak cite pasal shopping kan.. Yess..kita ke Mitsui Outlet Park.  Best jugak Mitsui kat sana..ada East and West wing.  Boleh tahan besar jugak Mitsui kat sana.  



Besar shopping mall kat sini, kami pun tak habis explore.


Hasil dagangan cousinku... Medium & Small luggage di Samsonite!!  Murah beb harga luggage tu.  Kalau kt Msia, Medium tu mau dlm 1k++.  Kat sini, below 1k.  Apa lagi..beli la sebab murah tuu.  Samsonite memang brand terkenal kan.  Tak menyesal pun beli..puas hati lagi ada...hehehehe.  Sapa yang bercadang nak beli luggage murah kt Jepun, boleh datang sini..beli la kt Mitsui Hokkaido..puas hati.


Boleh tahan lama jugak kami kat sini.  Dari pukul 11am lebih camtu...janji nak jumpa balik pukul 3pm..tak ada sapa lagi yang sampai dari group kami.  Sementara menunggu tu kami lepak dulu kat Aunty Anne sambil mengopi.  Nak tau depa semua smp pukul brapa? 4pm++ okeeyyy...!! KO rasa??? Ni la janji melayu kan?  Takpela...sabar tu separuh dari iman..hehehe.  

Sepatutnya kami nak pegi lagi 1 tempat cantik kat Sapporo ni, Makomanai Takino Cemetery.  Memang ada dalam itinerary yang saya dah plan. Jangan ingat cemetery ni kubur tau...:D :D  Nak tau more details..sila google nama tempat tersebut. Memandangkan kami dah terlalu lambat nak terjah tempat tersebut...dengan perasaan yang duka lara derita gituuu...terpaksa la dilepaskan jugak ..huhuhu.  Kenapa nak pegi sangat kat sana?  Sana ada Stonehenge.  Ala..Stonehenge yang macam kt UK tu.. kt sini pun ada jugak tau..but smaller.  Tu yang saya nak pergi sana tu nak snap gambar ..mengamit kenangan saya masa g Europe dulu..huhuhu.  Pendam ajerla..huhuhu..sedihhh..huhuhu.


Gambar cilok kt google..:(


Lagi 1 is Historical Village of Hokkaido Park.  Tempat ni kita boleh tengok suasana Hokkaido tradisional zaman pertengah era ke 19 hingga ke awal tahun ke 20..kat sini ada 4 main area which include The Town, Fishing Village, Farm Village and Mountain Village.  Yang bestnya kat sini, pelancong boleh ikut sama aktiviti depa ikut musim.  Contohnya, kalau pergi musim bunga..boleh tengok depa celebrate Girls Festival (hina matsuri) dan Kids Festival..  Kalau pergi musim panas, ada Start Festival, kalau pergi musim luruh boleh join depa Moon viewing. Then kalau g time winter, boleh beljar buat mochi, and celebrate Christmas.



Gambar cilok kt google..:(

Kiranya those 2 places kami tak sempat nak terjah on that day.  InsyaAllah next trip kami akan make our plan kena jugak datang sini..no matter what happen!!

Next, lets go to Sapporo Station.  Kenapa g Sapporo Station..apa ada kat sini? Sini pun  macam-macam ada.. Shopping mall underground pun ada kt sini.  Nothing much to do here..menghabiskan sisa-sisa masa yang terluang ajer ni.  Shopping souvenir sikit-sikit kat sini.  


Macam kain perca kat siling tu kan.  Bila kita amati dekat-dekat..memang kain pun.  Cantik pulak depa deco camtu..unik.


Ni entrance JR Train.  


Sebahagian wall yang terdapat di Sapporo Station ni.  Diperbuat dari berjenis-jenis batu.


Salah satu kedai kimono yang terdapat di situ.  Kita boleh sewa dan jugak beli kimono kat kedai sini.  Harga saya tak ingat...tapi agak mahal jugak.



Okey...meh saya nak citer pasal kedai Sabon Gourmet ni.  Nama pun sabun macam product sabun harian kegunaan kita kan.  Tak sangka kt sana pun depa sebut benda yang sama.  Tapi, kedai ni more to macam hand cream, body lotion, body scrubs, sabun pun ada jugak.  Layanan memang 1st class.  Saya hanya beli hand cream, harga jangan tanya...hehehehe.  Dia punya layanan macam saya beli the whole product Sabon ni.  Sebabnya, dari kami masuk kedai tu, dia tunjuk cara pengunaan, cara basuh, cara sapu, cara keringkan..sehingga la saya terbeli cream tersebut.. hehehe.  I mmg layu kalau orang layan I baik-baik camni..rasa mcm puteri raja gituuu.  Bila dah siap bayar, dia tak bagi saya amek terus paper bag tu...siap dia hantar saya kat luar pintu kedai lagi, then only dia bagi barang saya tu.  Tu yang terciptanya gambar kami berdua depan kedai Sabon Gourment ni.  Berkali-kali 'arigatou gozaimas' sambil tunduk hormat.  Depa jenis sopan santun tunduk hormat kat kita.. Smp kita pun dah terbawa-bawa budaya camtu.  Which I like it so much..:)  Org hormat kat kita...kita pun hormat kat depa balik kan..:)

Selesai semua, kami terus balik rumah.  Keesokan harinya kami dah nak balik KL.  Barang-barang kena kemas..flight pukul 9.30am.  6am kena keluar rumah.  Pkl 3am kena bangun bersiap.

Berakhir sudah hari ke 6.  Saya sambung terus hari ke 7..final day.

3am kami semua dah bangun, mandi, bersiap.  Rumah yang kami stay tu.. kena kemas semula seperti 1st day kami sampai situ. 


Pening kepala nak fikir nak susun luggage masing-masing macamana.  Akhirnya berjaya jugakla..keh keh keh.



Morning sun on our way to the airport.



Kami semua turun sini dulu.  The rest hantar kereta.


Alhamdulillah nice weather.  Tak macam kami mula-mula sampai aritu.


No delay...Alhamdulillah.



Queing for check-in.


Queing for boarding.




Bye Sapporo...till we meet again next year... InsyaAllah..:)

Berakhir sudah entry Sapporo saya kali ni.  Apa yang boleh saya cakap kat sini, cost makan kat sini mahal jugak..sayur, buah, lain-lain jugak.  Mujur kami masak kat rumah..makan food yang kami bawa dari Msia.  Cakap mengenai entrance fee, tempat-tempat yang kami kunjungi tak ada plak entrance fee.  Tempat-tempat yang kebabom cantik giler..free tau kat sini..which I loikkee!!  Rasanya kalau ada cash RM2k - RM4k tu dah boleh datang Hokkaido ni.  Sewa kereta...explore tempat cantik-cantik kat sini..jalan dengan geng yang boleh kamceng uolls barula happening!! Trip kat sini..boleh dikatakan convenience jugak...system transportation kat sana memang efficient giler..!!  Local people yang hormat kat kita...suasana sana pun menarik.  Jika ada kesempatan saya suka jugak tinggal kat sini..tak serabut kepala.  Tenang...aman...bersih...tertip...tak huru-hara...tak bising..sopan-santun...cakap pun polite...senyum... Memang culture depa kat sana camtu.

To those yang belum pernah experience macam saya ni...sila la datang sini.. Saya sangat-sangat recommend Hokkaido ni.  Kami dah pun plan to come here again next year...autumn/winter.. InsyaAllah.  


Tuesday, 17 October 2017

Sapporo - Day 5



Salam to all my dear friends and family.

Pagi ni kami gerak awal jugak.  By 7am kami semua dah siap breakfast and ready to go.  We're heading to Otaru, Shakotan, Cape Kamui, Yoichi.  Journey kali ni kita lalu jalan tepi laut.  So, view banyak laut..which I like it so much..!! 


Shakotan ni sebuah semenanjung yang terdapat di timur Hokkaido.  Memang kita tak sangka rupanya ada tempat yang begitu cantik di Hokkaido ni.  Laut yang super cantik..combination biru..hijau..sangat marbeless..!!  Kalau nak datang sini, kena datang musim autumn, spring, summer..masa ni memang langit tengah cantik membiru I tell uu..!!  The journey lebih kurang 3 jam by car.  The view along the way was amazing. 
Yang pasti travel ke Hokkaido dan sekitarnya memang best.




Kami passby Otaru.  Sepatutnya kami singgah sana for a short trip dalam 2 jam.  Kengkononnya boleh tengok keadaan suasana kat situ.  Tempat menarik kt Otaru ialah Otaru Canal and Otaru Music Box Museum. Di Otaru ni kita boleh tengok Otaru Canal dan juga gudang-gudang lama kt tepi canal ni.  Otaru ni dulunya dijadikan port, sebab Otaru ni hanya disebelah laut.  Gudang-gudang tu semua digunakan sebagai tempat simpanan barang dagangan..duluuu la..tu duluuu.  Now gudang-guddang tu dah convert as restaurant, shops dan sebagainya. Otaru canal ni ada yang cerita paling cantik ialah pada awal bulan Feb masa depa buat Otaru Snow and Light Path Festival.  Waktu ni mmg peak period bagi Sapporo & Otaru dengan bermacam-macam event ada.



Otaru Music box ni femes dengan pameran dan jualan barang-barang antik, jewelllery box, music box dll.  Depan museum ni ada satu steam clock, memang femes jugak benda tu..ramai orang duk bergambaq kat steam clock ni.  Dari maklumat google, steam clock ni sebenarya hasil ciptaan Raymond Saunders dari Canada, dan berbunyi (steam whistle) setiap sejam.



Kami cuma sempat singgah Masjid Al-Noor sahaja. And kami plan nak singgah sini semula on our way back to Sapporo.  


Next stop, just along the route was Shakotan Coast. Kami singgah diperkampungan nelayan. Kawasan situ bersih ya amat!! Selalunya kita tengok kalau kg nelayan mesti kotor..brbau.. Tp kt sini lain..:) Kami singgah kejap utk g toilet. Toilet pun tiptop bersihnya haaa..!! Jangan takut masuk toilet kalau g Jepun ni k.  Kami tak boleh nak stay lama kat situ sebab jauh lagi nk travel ni. Dapat snap gambar here and there..its time for us make a move. Memang kita akan lalu tepi laut je kalau nak ke Cape Kamui ni.  View mmg superb la I tell you. Mujur cuaca pun elok..Alhamdulillah.



Terowong pun banyak kat kawasan sini.  Kawasan bergunung-ganang sebab tu banyak terowong.




Ada seagull...tiba-tiba dia bertengget kt situ..:)






Berapa punya besar ikan...berapa punya banyak ikan..hasil tangkapan orang Jepun pagi itu.  


Persekitaran kilang/gudang ikan.



Muka puas hati...dapat ikan banyak masuk dalam traktor dia tu..walaupun tak ada senyum...tapi kepuasan tetap ada kannn...hehehehe

Kami singgah kt lookout Furubira kejap. Tenang je beach kat sini. Orang pun tak ada. Rasanya too early kot sebab sunyi sepi je kawasan situ. Ada cafe boleh mengopi tapi tak buka lagi. Air laut dia sejukk..sparkling clean tauu..boleh nampak batu-batu dalam laut tu.  Persekitaran pantai tu pun..tak jumpa sampah..bersih sangat!! Rupanya..opposite this area  ada hot spring..tapi tak ingat nama. Tapi kami kena memanjat kalau nak kesana.  To those yg fit ok je nk manjat bukit tu..dlm 500meter je.. Tp the others tu la..tak berapa nak larat manjat..maklumlaa faktor usia gituu..ahaakkks.



To get close to the crystal clear waters, we had to walk down a whole lot of number of steps..:) :D 




Enjoying the sea and blue sky..:)


Furubira is surrounded in the beautiful sea and greenery, particulary represented by a coastline of extraordinary shaped rocks and cliffs.


Next stop, just along the route was Shakotan Coast that lead to this breathtaking view of the coast. It is only about an hour drive from Otaru. Its worth to go.  It is not just because of the rugged rocks in the ocean but also the scenic drive on the way. Akhirnya..kami selamat sampai di Cape Kamui. Ingatkan cuaca hari tu sejuk..kami ni bawala baju tebal-tebal..rupanya sejuk² aircond aje. Pakai baju mcm biasa je walaupun musim luruh. Parking kereta kat sana is FREE.  Entrance pun FREE.  Can you imagine tempat tourist camni kt sana its FREE!!  Kalau kat M'sia ni, semua tempat berbayar!! Dari toilet, dari parking, tempat tourist semua kena bayar..!! "sigh".  Sampai sana je g kedai souvenir dulu..😂 Mmg dh biasa buat ni..pergila mana pun..sampai je sesuatu tmpt..souvenir kami cari dulu. Belila fm sbg kenangan. Settle hal souvenir..let's start our journey to explore the most magnificent view on earth!! 



Parking is free, and public toilets and a small gift shop are available.




I would say the journey from the gate to the tip of the cap and back would take at least half an hour to an hour, so do set aside enough time for this adventure.





The view was breathtaking, worth the walk up.  Do not miss this place. The path to walk up is an easy trek.



The lush greenery and clear waters of the cape took my breath away..!! So, just take your time and take in the amazing scenery!!


Can you spot where I am? 




We still couldn't see the end 



Photo op and pit stop to catch our breath. The view was truly breathtaking!!  Extremely windy but so beautiful.


We came, we saw, we conquered. Series of rock formations off the coast  


So here's where we were headed, at the top of the coast 



There were several paths to choose from. We preferred to take the one that went straight to Cape Kamui 


sight-seeing on the way, we've already walked halfway here  


It was too windy and hot!!



There was a lighthouse up the hill and a few kilometers of pathway to see other natural attractions 



We're on our way back to the gate. a long, long way back. This time we clocked ourselves if we could make it there in 20mins..emmm...lebihhhhh..huhuhu 

Finally, done explore Cape Kamui. This is one of my favourite place during my 7 days visit to Hokkaido, especially it was a really nice day when I was there.  Alhamdulillah..Allah perkenan doa kami semua bagi dapat cuaca elok..:)  Remember to wear comfortable shoes as there is a bit of a walk up and down hill (around 30 mins walk each way).  But definitely worth it when you get to the end!!  Well worth the drive, highly recommended & definitely will come again when we travel to Hokkaido.


You can try their infamous blue soft cone ice-cream (Mint taste)..Yummeehhh


Rehat jap makan aiskrim.  Lepas ni kami cari tempat nak makan bekal yang kami bawa dari rumah.


Tak jauh dari CK tu...ada macam tempat berkelah..tak taula boleh dikatakan tempat berkelah ke idok..hehehe.  Kiranya boleh la kita lepak-lepak kt tepi beach tu..sambil makan bekal kami itewww.  Tempat pun bersih, siap ada paip semua.. Cuma kami tak bawa tikar.  Lain-lain semua kami bawa.  Perut semua dah lapar..tak kisahla mana pun, janji tempat tu privacy jugakla..bolehla kami makan dengan aman.  Dan pastikan jangan tinggalkan kesan kotoran kat situ.  Macamana kita datang, macam tu la kita tinggal.  Kita kat tempat orang ni, kena jaga tatatertip..:) 


Ni la tempat perkelahan kami ituu..cantik kan??  Hangat-hangat ni tak dak sapa yang nak pi beach tu..lagipun sejukkkkk...ggrrrr.


Hujung tu tandas..nampak aje macam tu... Tp, dia punya bersih..tiptop!! Kat Japan ni generally clean, whether in the city, or in road less traveled..no foul smells..no dirty floor.. Thumbs up!!


Sedap nasi goreng...licin tinggal periuk aje..hehehehe



Ok dah kenyang...jom balik.. Kita pi tempat lain pulak.


Kami singgah di Furubira town kejap.  Sebab ternampak taman bunga..mini taman bunga yang tengah mekar indah giteeww...hehehe.  Bukan senang nak nampak taman bunga cecantik camni..harusla kami singgah kejap sambil mengopi..:)


Lagi dekat...lagi cantik..!!




Rasa macam tak mau keluar...cantik sangat!!



Tak puas bergambar kt situ.  Dah penat tu..mohla kita masuk dalam cafe mengopi kejap..:)



Makcik ni pandai cakap English.  Siap sembang tanya weolls mai dari mana? Dia tau Msia ni..sebab dia pernah dengar cerita pasal Msia.. Uwahh masa ni kami kagum gituuu..:)



Next pit-stop is fruit picking.  Memang tak plan pun nk g fruit picking.  Memandangkan still early, why not we give a try.  Rasa sendiri keadaan suasana memetik buah kat tempat orang ye dakk..?? Along the way ada a few signboard mengenai fruit picking ni.  Paling terkenal kat area Yoichi District. Musim petik buah ni, seeloknya dari bulan Jun hingga awal November.  Masa ni buah dah memang masak ranum helok sedap cukup masa cukup rasa semuanya la..gitewww!!  Tempat ni buka dari pukul 9am -5pm.  Mujur  masa kami sampai sana tu depa buka lagi..kalau nak diikutkan depa dah nak tutup dah tuu..  Depa layan jugakla..kami ni kan pelancong..depa kena layan baik kami-kami ni.  Rugi rasanya datang jauh-jauh tak petik buah kat sini. Bayaran untuk dewasa 1100Yen - RM42.00.  Kanak-kanak 880Yen - RM33.00.




Tak pernah lagi la nampak buah apple sebanyak ni depan mata.  Negara kita ni mana ada kebun apple ni kan..kalau nk tengok sendiri kena datang ladang jepun haa...barula puas hati.  Buah tergantung-gantung..boleh petik..makanla banyak mana pun sampai kenyang.  Orang kita ni mana boleh makan banyak sangat kan..propa ajer ni..hehehe.  New experience lah dapat datang sini..tengok sendiri ladang depa ni.  Seluas alam ladangnya.. dan kebersihan ladang tu memang tip top.  Tak kotor langsung kawasan situ.  Kot la kita boleh nampak sisa-sisa buah ke...sisa-sisa kulit buah yang kita dah makan tu di buang merata ladang tu..eemm...memang tak jumpa.  Bayangkan ladang buah pun depa boleh jaga dengan bersih.  Sebelum masuk dalam ladang, kami diberi taklimat ringkas.  Dia bagi kita bakul, pisau, gunting, tempat buang sisa buah.  Bila kita makan, nak buang biji ke..nak potong kulit buah ke apa ke..pastikan sisa-sisa tu semua masuk dalam bekas yang di sediakan.  Jangan kupas kulit, buang biji merata-rata..dilarang keras..big No No No!!


So many apples to be picked!! The apples made in Hokkaido is very big and tasty!!  Kat sini ada apples, grapes, peaches, strawberry, pir, prunes..byk lagi..tak ingat dah..:P  Walaupun staff depa tak fasih sangat cakap english, but we understand enough to get the general idea of the procedure there.  Once you're in the orchard, you're free to walk around to enjoy and eat as much as you want.  




Pokok-pokok apple kt sana tak la tinggi sangat...buah-buah tu semua kita boleh petik sendiri...cukup rendang dan hampir setiap dahan tu boleh je nampak buah merah bergayut-gayut.  Kalau buah yang tinggi tu..kenala panjat tangga sebab confirmla tak sampaikan.  











Ni ladang anggur.  Seluas mata memandang...its so huge!!  ladang dia ni smp ke belakang-belakang nuun tu haa...sampai di balik bukit nuunn..  


The grapes is quite sour but still taste delicious..:)





Lepak jap lepas penat petik buah..tengok hasil dagangan..hehehe



Yang ni kami boleh bawa balik.


Berries tepi pagar ajer...manis pulak tuu..:)

Dah jom kita balik...after a full morning of driving along the coast and having fantastic views of the ocean..rock mountains...fruits picking...it was time for us to drive back to Sapporo almost 2 hrs drive from Yoichi. 


Stok makanan kami banyaakkk lagi...2 hari lagi kami dah nak balik..huhuhu.


Ladies in the kitchen


Menu malam tu is angel hair pasta with vege..:)  Masing-masing kelaparan malam tu..licin kuali tu..hehehe.


Stay tune for more stories k...:)